Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Τα δέκα μέρη με τη χειρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση στον πλανήτη


Τα προβλήματα υγείας εξ αιτίας της περιβαλλοντικής ρύπανσης προκαλούν το 20% των θανάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ οι τοξίνες στο περιβάλλον απειλούν ένα δισεκατομμύριο πολίτες με δηλητηριασμούς, καρκίνους και μολύνσεις των πνευμόνων, καθώς και με τη γέννηση παιδιών με νοητική υστέρηση, σημειώνει σε έκθεσή του το ινστιτούτο Blacksmith, που δραστηριοποιείται για την προστασία του περιβάλλοντος. Το ινστιτούτο, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, παρουσίασε μια έκθεση για τις 10 πιο μολυσμένες τοποθεσίες στην Γη. Ανάμεσά τους είναι η πόλη Ντζερζίνσκ της Ρωσίας, όπου στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου παρασκευάζονταν χημικά όπλα, περιλαμβανομένου του Σαρίν. Σήμερα το προσδόκιμο ζωής στην πόλη φθάνει τα 42 έτη για τους άνδρες και τα 47 για τις γυναίκες.
Η περιοχή όπου βρίσκονται οι οικισμοί Ντάλνεγκορσκ και Ρούντναγια Πριστάν, στη Ρωσική Άπω Ανατολή, αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά προβλήματα λόγω της μόλυνσης από τον μόλυβδο που χρησιμοποιούνταν σε ένα παλιό χυτήριο και τη μεταφορά, χωρίς μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, μολύβδου που εξορυσσόταν από ένα ορυχείο. Άλλη μια πόλη της Ρωσίας, η Νορίλσκ, που είχε ιδρυθεί ως στρατόπεδο εργασίας το 1935, βρίσκεται στον κατάλογο. Εκεί υπήρχαν χυτήρια χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο της μόλυνσης για το νικέλιο, τον χαλκό, τον μόλυβδο και το κάδμιο που χρησιμοποιούνταν.
Στη Μαϊλού Σου του Κιργιστάν, όπου υπήρχε ένα ορυχείο και εργοστάσιο επεξεργασίας ουρανίου, στα απομεινάρια των εγκαταστάσεων βρίσκονται ραδιενεργά απόβλητα που φθάνουν τα 1,96 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Τα επίπεδα της εκπεμπόμενης ραδιενέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλά, ενώ υπάρχουν επίσης διεσπαρμένα βαρέα μέταλλα και δηλητηριώδεις ουσίες. Τα απόβλητα απειλούν την κοιλάδα Φεργκάνα, μια από τις πιο εύφορες και πυκνοκατοικημένες περιοχές της κεντρικής Ασίας.
Στο Τσέρνομπιλ, στην Ουκρανία, παρά το εν εξελίξει πρόγραμμα για τον περιορισμό της διαρροής ραδιενέργειας και της μόλυνσης από το δυστύχημα του 1986, τα υλικά που παραμένουν στο εργοστάσιο μολύνουν το έδαφος καθώς ανακυκλώνονται μέσω της βροχής, ενώ παραμένει ο κίνδυνος νέου δυστυχήματος.
Στην Κάμπουε της Ζάμπιας, μια από τις έξι πόλεις στη λεγόμενη "ζώνη του χαλκού", τα επίπεδα μόλυνσης του εδάφους από τα βαρέα μέταλλα είναι πολύ υψηλότερα των ανωτάτων επιτρεπομένων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναφέρει το ινστιτούτο. Το μέσο επίπεδο μολύβδου στο αίμα κάθε παιδιού στην πόλη είναι 10 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο επίπεδο στις ΗΠΑ, σημειώνει το ινστιτούτο Μπλάκσμιθ.
Στην Μπάχος δε Αϊνα της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπου υπήρχε το εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών αυτοκινήτων Μεταλόχα που έκλεισε και μεταφέρθηκε το 1997, τα επίπεδα του μολύβδου είναι σε επίπεδο συναγερμού. Η μόλυνση προκαλεί δηλητηριασμούς από μόλυβδο ειδικά στα παιδιά. Το ινστιτούτο Μπλάκσμιθ αναφέρει ότι το 28% των παιδιών χρειαζόταν άμεση θεραπεία και ότι μόλις το 8% των παιδιών στην περιοχή είχαν επίπεδα μολύβδου στον οργανισμό τους κάτω από τα όρια του ΠΟΥ.
Στην πόλη Λα Ορόγια του Περού, μια πόλη των ορυχείων στις Άνδεις, ένα εργοστάσιο και χυτήριο που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Ντο Ραν ευθύνεται για τη μόλυνση της περιοχής με μόλυβδο, ενώ διαπιστώνεται ότι τα παιδιά έχουν υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα. Η μόλυνση αυτή συνδέεται με βλάβες στη νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Η χλωρίδα στην περιοχή έχει καταστραφεί από τις τοξικές βροχές, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία μελέτη για τη μόλυνση του εδάφους και τη μείωση της έκλυσης επικίνδυνων ουσιών. Η πόλη Λινφέν της επαρχίας Σανξί της Κίνας, στην καρδιά της βιομηχανίας εξόρυξης άνθρακα, θεωρείται μια από τις πιο μολυσμένες στη χώρα και οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι κάθε βράδυ πνίγονται από την αιωρούμενη σκόνη.
Στην πόλη Ρανιπέτ της Ινδίας η μόλυνση από απόβλητα των βυρσοδεψείων είναι επικίνδυνη για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Τάμιλ Ναντού. Τα απόβλητα μολύνουν ποτάμια και τους υδροφόρους ορίζοντες.
Ο διευθυντής του ινστιτούτου Μπλάκσμιθ Ρίτσαρντ Φούλερ σημείωσε ότι "το χειρότερο πρόβλημα είναι οι βλάβες που προκαλεί η μόλυνση στην ανάπτυξη των παιδιών. Αυτό βλάπτει το μέλλον των χωρών αυτών".
Ο Φούλερ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δραστηριοποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες για τον περιορισμό της μόλυνσης και καμία αμερικανική πόλη δεν εισήλθε στον κατάλογο των 10 πιο μολυσμένων περιοχών παγκοσμίως. "Το Πίτσμπεργκ πριν από 20 ή 30 χρόνια θα βρισκόταν πιθανότατα στην ίδια θέση με μερικές από αυτές τις περιοχές, αλλά έγινε ξανά ένα όμορφο μέρος" σημείωσε. Πρότεινε διεθνή χρηματοδότηση και εκπαιδευτικά προγράμματα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα μόλυνσης, ώστε να τα αντιμετωπίσουν το ταχύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: