Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Σχολείο. Φροντιστήρια. Εξετάσεις.

Σχολείο. Φροντιστήρια. Εξετάσεις.
Ποιος ελεύθερος χρόνος; Ποια ζωή;

Και ξαφνικά νιώθεις απελευθερωμένος. Μπαίνεις στο πανεπιστήμιο. Πιθανώς όχι εκεί που ήθελες. Και σε υποδέχονται χαμογελαστοί οι «καλύτεροί σου φίλοι». Σου σφίγγουν το χέρι, σε καλούν σε πάρτυ. Στα προσφέρουν όλα απλόχερα, «χωρίς αντάλλαγμα». Σου αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση. Την υποβάθμιση των σπουδών, την έλλειψη υποδομών, το αβέβαιο μέλλον. Και οι κυβερνήσεις χειροτερεύουν την κατάσταση. Η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και οι ρυθμοί σπουδών αρχίζουν να θυμίζουν λύκειο. Πρέπει να πάρεις το πτυχίο γρήγορα.. Να κάνεις και μεταπτυχιακό γρήγορα. Ξανά εξετάσεις,εξετάσεις...
Για να δουλέψεις για 700 το μήνα. Χωρίς δικαιώματα. Χωρίς φωνή. Αλλά αυτό δε θα στο πούνε. Δεν το γράφουν στους φανταχτερούς μπλε και πράσινους φακέλους τους.
Ούτε για τους αγώνες για δημόσια δωρεάν παιδεία και μια καλύτερη ζωή θα σου πουν. Αλλά δεν μπορούν να τους κρύψουν. Συμμετείχε η αδερφή σου. Το έζησαν οι φίλοι σου. Το είδες και μόνος σου. Οι νέοι πλέον δε συμβιβάζονται.
Τι καταφέραμε; Νικήσαμε! Σταματήσαμε την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μπλοκάρουμε την εφαρμογή του αυταρχικού νέου νόμου πλαίσιο που θέλει να κάνει τα ΑΕΙ επιχειρήσεις. Κόντρα στη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων. Κλείσαμε τα αυτιά μας στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, στους υποστηρικτές τους στα πανεπιστήμια. Αυτούς που σήμερα σου σφίγγουν το χέρι χαμογελώντας. Διαλέξαμε το δρόμο της αξιοπρέπειας. Αντέξαμε στη βία. Και της αστυνομίας και των ΜΜΕ. Και δε νικήσαμε μόνο για το άρθρο 16. Καταργήσαμε ολόκληρη τη συνταγματική αναθεώρηση. Που θέλει να αποχαρακτηρίσει δασικές εκτάσεις αλλάζοντας το άρθρο 24. Σπάσαμε τη δικομματική συναίνεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ . Και τώρα αποδεικνύεται η σημασία αυτής\n της νίκης. Τώρα που κάψανε τη μισή Ελλάδα. Τώρα που άφησαν 67 ανθρώπους αβοήθητους να καούν.Και δεν ήταν ασύμμετρη απειλή. Ήταν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν εδώ και τόσα χρόνια για το περιβάλλον. Ήταν οι προτεραιότητες που τέθηκαν από την κυβέρνηση, καθώς ο κ.Πολύδωρας αντί να μεριμνά για την πρόληψη των πυρκαγιών, αποδιδόταν σε μία χωρίς προηγούμενο συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και της Αριστεράς.Όμως εμείς δεν θα τους επιτρέψουμε να εμπορευματοποιούν κάθε δημόσιο αγαθό. Δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν και τον τελευταίο ελεύθερο χώρο τσιμέντο. Γιατί πλέον μπορούμε να νικάμε! Ξέρουμε να νικάμε!Μας αξίζει. Κόντρα στη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων. Κλείσαμε τα αυτιά μας στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, στους υποστηρικτές τους στα πανεπιστήμια. Αυτούς που σήμερα σου σφίγγουν το χέρι χαμογελώντας. Διαλέξαμε το δρόμο της αξιοπρέπειας. Αντέξαμε στη βία. Και της αστυνομίας και των ΜΜΕ.
Και δε νικήσαμε μόνο για το άρθρο 16. Καταργήσαμε ολόκληρη τη συνταγματική αναθεώρηση. Που θέλει να αποχαρακτηρίσει δασικές εκτάσεις αλλάζοντας το άρθρο 24. Σπάσαμε τη δικομματική συναίνεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ .
Και τώρα αποδεικνύεται η σημασία αυτής της νίκης. Τώρα που κάψανε τη μισή Ελλάδα. Τώρα που άφησαν 67 ανθρώπους αβοήθητους να καούν. Και δεν ήταν ασύμμετρη απειλή. Ήταν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν εδώ και τόσα χρόνια για το περιβάλλον. Ήταν οι προτεραιότητες που τέθηκαν από την κυβέρνηση, καθώς ο κ.Πολύδωρας αντί να μεριμνά για την πρόληψη των πυρκαγιών, αποδιδόταν σε μία χωρίς προηγούμενο συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και της Αριστεράς.
Όμως εμείς δεν θα τους επιτρέψουμε να εμπορευματοποιούν κάθε δημόσιο αγαθό. Δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν και τον τελευταίο ελεύθερο χώρο τσιμέντο. Γιατί πλέον μπορούμε να νικάμε! Ξέρουμε να νικάμε!


Μας αξίζει ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.
Μας αξίζει να έχουμε πτυχία με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Μας αξίζει μια ζωή με ελεύθερους χώρους και με πράσινο. Διαλέγουμε να αντιστεκόμαστε συλλογικά με όπλο την αξιοπρέπεια μας και την ενότητα στη δράση...

Διαλέγουμε το δρόμο της αμφισβήτησης!


Δεν υπάρχουν σχόλια: